1.juunil toimus Turbas, vanas Ellamaa elektrijaama majas, tänases Mootorispordi Muuseumis ehk MOMUs meeldejääv pika laua õhtusöök, mille käigus tõsteti esile Loode-Eesti toitu, siinkandis tegutsevaid toidutootjaid ning tublisid inimesi.
Pika laua ümber oli kogunenud 50 külalist, kes said nautida omakandi Masterchefide Marko Opmanni ja Tarmo Sillaotsa poolt valmistatud kolmekäigulist menüüd. milles iga roog oli hoolikalt valitud ja valmistatud kohaliku toorainega.
Saabudes tervitati külalisi peakoka tervitusampsuga, milleks oli Madila Mahe tudraõliga röstitud saial toorjuustukreem kitsejuustu, Marko aiaürtide ning marineeritud peediga.
Laual ootas külalisi Loode-Eesti toidutootjate rikkalik snäkivaagen: Rebaseonu suitsuliha, Intsu suitsupeekon ja värskelt marineeritud kurk, Lihhi vinnutatud sealiha ning lisandiks kõrval Treppoja Sahvri kirsi- ja sinepikaste. Vaagnale oli sätitud ka samal päeval Turba Pätsi võistlusel osalenud seitse erinevat leiba.
Menüü avakäiguks oli Gazpacho, külm supp, mis oli inspireeritud Eesti suvest. Supile andsid erilist maitset Treppoja Sahvri Bloody Mary ketšup ja Madila Mahe tudraõli.
Pearoaks serveeriti rabapada ehk veidi vindine veis, mis valmistati Allika talu mahe veiselihast ning timmiti õlle ja mustsõstramoosiga. Lisandiks kõrval kartuli ning juurselleri-peedipüreed.
Õhtusöögi lõpetas Panna cotta, mis meenutas vahust merelainet. Magustoit valmistati Saidafarmi vahukoorest, mis ekstra selleks päevaks vahule löödi ja kaunistati külmkuivatatud must sõstardega.
Roogade kõrvale sobivad veinid ja napsid aitas valida MOE Peenviinavabrik. Veinid ja tervitusjook olid pärit Itaaliast Terre Magre veinimajast ning magustoidu kõrvale pakutud astelpaju naps ehk handsa MOE enda toodangu hulgast.
Õhtu meeleolu hoidis üleval samuti omakandi mees Julius Liiv, kes pakkus väga meeleolukaid vahepalasid ja viis läbi mitmeid vahvaid tegevusi. Suur rõõm oli näha külailisi üheskoos joonistamas ja koos piirkonna uudiseid välja mõtlemas.
Sündmus tõi kokku Loode-Eesti kogukonna, külalisi Turbast, Valingult, Laulasmaalt, Riisiperest, Madilast, Ristilt, Koppelmaalt, Lehetust jne. Õhtu pakkus kõigile osalejatele unustamatu meelelahutuse ja kulinaarse kogemuse, tuues esile piirkonna parimad maitsed ja anded. Sündmuse peamine eesmärk oli esile tuua Loode-Eesti toit ja toidutootjad ning omakandi andekad inimesed, tuua pika laua äärde siinse kandi inimesed ja pakkuda mõnusat pingevaba õhtut. Kuulates ja lugedes tagasiside, sai eesmärk kuhjaga täidetud ja sündmus ootab pikisilmi järge. Veidi teises formaadis aga ikka pika laua taga ja koos kogukonnaga toimub 31.augustil Kloogarannas pika laua piknik, olete oodatud!
Suur aitäh kõigile, kes selle õhtu ühise pika laua ümber veetsid ja kes seda ette valmistada aitasid. Just nii, läbi kogemuste ja elamuste, toome Loode-Eesti toidu meile kõigile lähemale.
Suur tänu Saue vald, Lääne-Harju koostöökogu ja LEADER, kelle toel sündmus teoks sai.