_DSC9036

Loode-Eesti Meisterkokk 2025 ja Loode-Eesti Parim Purk on valitud!

1.novembril Laitse seltsimajas toimus Porikuu festivali kulminatsioon – Loode-Eesti Meisterkokk 2025 ja esmakordselt ka Loode-Eesti Parim Purk hoidistevõistlus.
See päev oli ehe tõestus sellest, kui palju loovust, head maitset ja andekaid inimesti peitub meie piirkonna köökides.

Meisterkoka võistlus.

Loode-Eesti Meisterkoka võistluse eesmärk on tõsta esile sügisandide mitmekesisust ja kohalike kokkade loovust. Sel aastal tuli igas roas kasutada mõnda kodumaist sügisandi – olgu selleks peet, kõrvits, seen, õun või kapsas. Kui varasematel aastatel valiti Kõrvitsatoidu Meisterkokka, siis tänavu laiendasime teemat ja avasime uue peatüki, Loode-Eesti Meisterkokk.

Osalema tuli viis särtsakat kokka meie piirkonna eri paigust:

Katrin Graverson, Vääna-Jõesuust, tema lemmikud on aasiapärased maitsed. Katrinit inspireerib hea tooraine ja huvitav maitsete kooslus. Suur kirg on chillide kasvatamine.

Merli Kattai, Padiselt Maitsete Majast, nende eesmärk ja suur soov on pakkuda head ja maitsvat toitu, mis neil imehästi ka õnnestub, sest Maitsete Maja kohta kuuleb külapeal vaid kiidusõnu.

Kairi Karron, Vasalemmast. Kairit on nähtud toimetamas nii Padise Kastellis kui Rummu kohvikus, kui ka Eesti turismi arendamas. Kairile meeldib puhas tooraine ja ta paneb eriti rõhku toidu ilule.

Siiri Kaldma, Kloogalt.  Siiri valmistatud säinakotletid võitsid sel suvel Loode-Eesti Parima Kalaroa tiitli. Siiri on kirglik hoidistaja, aktiivne kogukonna liige ning Toidukapi eestvedaja Kloogal. Siiri jaoks on kokkamine kvaliteetaeg oma mõtetega ning nauding kõrvadele hetk kui söögilaua ääres on ainsaks heliks söögiriistade kilin ja sööjate mõmin.

Kaijaliina Saun, Lehetu külast. Kaijaliina võitis Kõrvitsatoidu Meisterkoka tiitli paar aastat tagasi, kui valmistas pajaroa mille serveeris kõrvitsas. Tema enda sõnul kokkamine ajab teda põnevile ja retseptidest kipub ta mööda vaatama suures tegemise õhinas. Kokkamine on tema suur kirg.

Žürii oli tänavu erakordselt mitmekülgne ja tugeva kogemusega:

Helena Vallimäe – Wicca restorani vanemkokk, Aasta Kokk 2022

Rain Kuldjärv – toiduteadlane ja hapendamise eestkõneleja

Marko Opmann – MasterChef Eesti finalist ja Laulasmaa söögikoha peremees

Mare Tigane – eelmise aasta võitja, Turbast pärit kodukokk

Ilse Metsamaa – toidublogija ja kokaraamatu autor

Žürii hindas roogi maitse, esitluse, idee, tehnilise teostuse ja kohaliku tooraine kasutamise järgi.
Võistlejatel oli aega 30 minutit, et oma roog esitlusvalmis seada – mõni tegi kõik kohapeal, teine viimistles kodus valmistatud roa lõplikult Laitses.

Tulemused ja võitjad

Žürii sõnul olid kõik osalejad väga tublid, ideed omanäolised ja teostus professionaalne.
Kokkuvõttes kujunesid punktivahed napiks – vaid 0,4 punkti eraldas esimest ja teist kohta!

Loode-Eesti Meisterkokk 2025 – Siiri Kaldma
Siiri valmistas sooja, kreemja suppi kollakatest kukeseentest. Zürii sõnul oli supis kõik paigas, supp oli äärmiselt maitsev ja kodune. Siiri huvi kollakate kukeseente vastu tuli Soome metsadest kümne aasta taguselt matkalt: “Ei tea, kas supp oli tõesti nii maitsev või kõht lihtsalt väga tühi, aga sellest ajast peale on kollakad kukeseened minu sügisesed lemmikud. Eelistan neid tavalistele kukeseentele nende intensiivsema maitse ja pika korjeaja pärast”

II koht – Kairi Karron, väga kaunis ja õhuline dessert, kus pearoog õun: kokku sätitud õunakeedis,vaniljekreem,karamell ja marineeritud õun.

III koht – Kaijaliina Saun, köögiviljakeerupirukas, kus krõbedal põhjal porgand, suvikõrvits, baklazaan ja küüslauk.

Napilt jäid poodiumilt välja, kuid pakkusid publikule tõelisi maitseelamusi:

Katrin Graverson aasiapärase nuudliroaga, kus üks peategelane kapsas ning kõrval marineeritud sügisandide salat ning Merli Kattai, kes valmistas eelroaks ulukitartari ja desserdiks tartaletti pohlakreemi, metsmaaasika ja beseega.

Meisterkoka peaauhind – Wicca 5-käiguline maitserännak kahele ja kuldne KULP – anti üle võitjale. Kõik teised osalejad said tänuks Dinnerbookingu kinkekaardi, et nautida inspiratsiooni teistest Eesti restoranidest.

Loode-Eesti Parim Purk 2025 – hoidistevõistlus

Esimest korda toimus ka Loode-Eesti Parim Purk – hoidistevõistlus, mis tõi lavale 14 purgitäit sügise parimaid maitseid. Žürii valis oma lemmikud nii soolaste kui magusate seast ning publik andis hääle oma favoriitidele.

Žürii lemmikud:

Soolane: Rita Arro timpnarmikud

Magus: Kristiina Tobi õunamoos

Publiku lemmikud:

Soolane ja magus: Tea Org, Rummust – küüslaugulaks ja pohlamoos tšilli ja iparmündiga

Kõik võitjad said Rain Kuldjärve valmistatud kimchi ja Raini signeeritud fermenteerimise raamatu, samuti LaSmaki kinkekaardid.

 Aitäh kõigile!

Suur tänu kõigile osalejatele, žüriile ja publikule!
Žürii tänukotid olid seekord täis Loode-Eesti toidutootjate kingitusi –  neid tooteid leiab  Rõõmu Kaubamajast uuelt Loode-Eesti toiduriiulilt – Treppoja Sahver, Kloostrimetsa, Mesioja, Ecomari ja Biomenu.

Peale võistlusi rääkis fermenteerimise eestkõnelejea Rain Kuldjärv välja kõik tõed ja tarkused nii hapendamise kui fermenteerimises osas ning sai maitsta Raini enda tehtud kimchit, hapendatud köögivilju ja kombuchat. Peale teooria osa said soovijad osaleda töötubades ja nüüd juba ise valmistada nii hapendatud köögivilju kui kimchit.

Fotod: Monika De Oliveira